Włoskie restauracje w Polsce

Doświadczenie wielu rodowitych Włochów, którzy chcieli  prowadzić włoskie restauracje w Polsce pokazuje, że kuchnię włoską należy spolszczyć, czyli przystosować do gustów Polaków aby móc liczyć na powodzenie. Tradycyjna kuchnia włoska tworzone przez Włocha, który uczył się gotować po włosku w domu rodzinnym, a później na przykład we włoskiej szkole gotowania nie jest doceniana przez Polaków. Dlatego też większą popularnością niekiedy cieszą się te włoskie restauracje, w których jedzenie niewiele ma wspólnego z tym co włoskie, ale za to klimat Włoch w wystroju wnętrza stwarza, że goście chcą przychodzić. Stąd niestety keczup na polskich daniach włoskich,  których nie ma na pewno na żadnej pizzy ani na żadnej paście w restauracji we Włoszech. Warto sprawić, aby istniała w każdym mieście przynajmniej jedna rejestracja włoska z prawdziwego zdarzenia, aby Polacy nabrali nieco gustu. Ciekawe w daniach włoskich są przede wszystkim makarony. Można zjadać je z sosami pomidorowym, grzybowym, serowym, śmietanowym i z wieloma innymi. Makarony często są faszerowane – mięsem, grzybami. Każda porządna włoska restauracja we Włoszech to miejsce, w którym dostajemy małe porcje, ale o niższych niż w Polsce cenach. U nas natomiast zawsze musi być inaczej – porcje powinny być duże, a ceny wysokie, inaczej Polakom nie będzie się to podobać i uznają restauratorów za skąpców.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.