Tendencje w Polskiej gastronomii

Od lat prowadzone są na całym świecie, jak i również w naszym kraju rankingi najlepszych restauracji. To co niewątpliwie jest do przewidzenia to fakt, że tych bezkonkurencyjnych miejsc gastronomicznych najwięcej jest w stolicy naszego kraju Warszawie, a zaraz po nich prym wiodą krakowskie restauracje.

Nikogo to nie dziwi, gdyż tendencje jakie dominują wśród restauratorów są dość oczywiste i nie zmieniają się na przestrzeni dziejów. Lokale gastronomiczne otwierane są przede wszystkim w miejscach najbardziej zaludnionych, gdzie docelowo klienci będą przychodzić tłumnie codziennie. Chodzi tu przede wszystkim o zachowanie ruchu, a duże aglomeracje dają taka gwarancje. Jednak nie jest to jedyne kryterium decydujące o powodzeniu restauracji. Pamiętajmy, że najistotniejsze jest to, aby lokal dobrze karmił i stwarzał atmosferę swoim klientom. Stąd pomysły restauratorów na dekoracje wnętrz często odbiegające od ogólnie przyjemnej normy, a nierzadko też sięgające do przedwojennej klasyki.

Coraz częściej też restauracje oferują tradycyjne polskie jadło bądź to w nowej odsłonie, bądź to prosto z książek kucharskich babci i prababci. Restauratorzy przejęli rolę edukatorów kulinarnych narodu. Rodzime przysmaki powoli eliminują z naszego rynku gastronomicznego pseudo egzotyczne restauracje chińskie, w których dominuje słynna „witamina” E621, tak szkodliwa dla nas. Znikają też kebaby na rzecz porządnego schabowego wielkości talerza. Mimo redukcji kuchni orientalnej wciąż obecne są na rynku wszelkiego rodzaju fast food’y.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.