Najlepsze polskie restauracje

Jakie są najlepsze polskie restauracje i co w nich można zjeść? Oczywiście topowych szefów kuchni należy szukać w Warszawie i Krakowie, ewentualnie we Wrocławiu. Dlaczego tam? W tych miastach znajdują się najbardziej znane i uznane za najlepsze restauracje w kraju. W brew pozorom pierwsza piątka, a nawet dziesiątka nie należy do legendarnej już w polskiej telewizji Magdy Gessler, restauratorki bezkompromisowej i edukatorki kulinarnej.

W internecie z kolie można znaleźć wiele subiektywnych rankingów lokali gastronomicznych razem ze szczegółowymi opiniami na ich temat. Obecnie za najlepszego szefa kuchni uznany jest Wojciech Modest Amaro, zdobywca pierwszej gwiazdki Michelin w historii rodzimej gastronomii, a jego restauracja Ateleir Amaro jest ogromnie obleganym miejscem. Wielu chce również zjeść u Kurta Shellera gotującego dla warszawskiej restauracji hotelu Sheraton. Lokale Magdy Gessler odwiedzane są z czystej ciekawości podsyconej medialną nagonką na restauratorkę, a opinie o nich są dość podzielone. Jednak Marta Gessler to prawdziwa mistrzyni smaków, do restauracji której ustawiają się kolejki.

Wart podkreślić, że wszystkie te restauracje cechuje niezwykłe poszanowanie tradycji w połączeniu z eksperymentalnym elementem kuchni. Niekoniecznie jest to polska kuchnia, ale na pewno europejska tradycyjna w zupełnie nowych odsłonach i niezwykle estetycznym podaniu. Zarówno wystrój jak i obsługa są tam również na najwyższym poziomie.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.